30 October 2008

Det er så moro når det fungerer!

I dag var det gøy å være på kurs! Orkan lekte kjempefint det meste av tiden, og vi fikk jobbet masse! Hvis han setter nesa i bakken og leter etter godbiter får han lov til å gå og legge seg i buret. Jeg vet ikke helt om jeg er enig med min egen fremgangsmåte på det punktet, men det ser ihvertfall ut til å fungere. Han skjerper seg stort sett når han får komme ut igjen etter en liten stund (10 sek eller noe sånt)...
Vi fikk trent på en hel del i dag, var innom det første steget på 2x2slalåm, 270 og 180 graders svinger, og litt annet knask. Merker at jeg kan lære meg å stole mer på Orkan, og øke kriteriene raskere. Hvis jeg hjelper ham for mye får jeg 0% feil, og dermed ingen læring av hva som er galt, bare hva som er riktig, og jeg får mye mindre fart og engasjement. Han overrasket positivt med god selvstendighet i svingene, ihvertfall! Tydelig at det er noe one jump i bakhodet hans :-)
Vi må jobbe mer med overgangene mellom øvelsene, og jeg merker veldig at vi hadde hatt bruk for å kunne sette seg "fot" på begge sider! Det at han ikke kan sitte hvis det er vått på bakken er rett og slett litt patetisk... Fysj på meg og dask på lanken! Sånn skal ikke mine hunder være. Stakkars Storm hadde vel satt seg i flytende nitrogen hvis jeg ba ham om det. Orkan har nok ikke fått den samme grundige treningen på det der! Hehe...

De gangene jeg ikke har fått trent noe særlig på kurs, har jeg skrevet litt notater, så jeg skriver ned det jeg står i fare for å glemme her. Bedre å ha dem i blogen enn på et ark jeg garantert roter bort! ;-)
  • Ved one jump må jeg lære Orkan å holde fokus på hinderet, ikke på meg. Det kan bli litt rart, siden han er vant til å se på meg for å få gå og ta leken?
  • Begynnelse på front cross: samme posisjon som rx, men hunden ser på deg, si fri, snu deg, og belønn på "ny" side.
  • Når dette legges til one jump kan vi gjøre på nesten samme måte: sett igjen hunden rett foran et hinder og kall inn over hinderet. Når hunden hopper, bytter vi ved et immaginært neste hinder. Nesten som en mini-LOP. Mye viktigere med denne øvelsen enn å sende rett frem og gjøre en "dig" med bytte.
  • Hvis hunden snur hodet for tidlig på bakbytteøvelsene er det en regelrett flick! Gå tilbake og prøv igjen.
  • Ved hoppteknikk i grid når vi står stille, må vi enten stå i starten eller i slutten. Dette fordi hunden aldri skal løpe forbi oss når vi står stille.
  • Hvis vi ikke sier noe når hunden er i tunellen skal den fortsette rett frem. Hold kjeft = kast leke frem mens hunden er inne i tunellen. Rop = belønning hos meg.
  • Test å løpe forbi tunellingangen i sirkelarbeidet! Det blir fort vanskelig, men er viktig for å sikre at hunden ikke flicker.
  • FX i dobbeltboks hvor jeg ikke rakk frem: Timing er viktigere enn posisjon.
Ble dette for mye intrikat handlings-snakk? Lær deg Greg's system. Da blir alt så enkelt, så :-)