30 October 2008

Mail fra Morten Egtvedt

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Hei!
Jeg leste i blogen din om "operasjon ballidiot" og ble glad for at noen har tenkt omtrent det samme som jeg. Jeg har nemlig en 8 mnd schipperke som leker helt ok, men han leker for å få godbiter, det er liten gjenstandsinteresse for selve leken.
Jeg har ingangsatt omtrent det samme prosjektet, og kuttet ut alle godbiter for snart en måned siden. Resultatene er ikke særlig store. Han leker, men ikke hvis det regner, eller hvis vi er på kurs etc, hvor sjansen for å finne godbiter på bakken er tilstede.
Jeg lurer derfor på hvor lang tid ting "skal" ta, og om jeg gjør noen store feil. Jeg er villig til å ofre mye for å få en bra lek, men ser at mens jeg venter går en hel del adferder litt i vasken, for eksempel er det vanskelig å belønne innkalling når han mye heller vil ha de andre hundene enn meg. Jeg må dermed unngå alle situasjoner hvor jeg kan få bruk for god innkalling (så han ikke skal belønne seg selv) men det er lettere sagt enn gjort.
Hvor mye bør jeg ofre? Er han for ung for dette prosjektet? Jeg tør ikke tenke på alt han "burde" lært denne måneden, og antagelig de kommende månedene, som jeg må utsette pga dette prosjektet. Lek er verdt gull for meg, siden jeg driver med agility. Men det er lettere å ofre hvis jeg vet at resultatene faktisk kommer...
Jeg hadde satt stor pris på dine tanker om dette.

mvh
Ingerid Klaveness


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Hei Ingerid!
Jeg kjenner igjen frustrasjonen din. Been there... :-)
Jeg tror jeg ville kjørt prosjektet maks en måned til. Hvis jeg da ikke så tydelige forbedringer ville jeg ikke kjørt lenger på drakamp. Slett ikke alle hunder har potensiale til å bli "ville" etter drakamp. Kanskje skulle du prøvd jaktlek (med kong i tau el.l.) eller lek med ball eller pipedyr i stedet? Det kan kanskje passe bedre for din hund (men da må du være villig til å bruke en måned eller to på å finne ut av det også). Etter min erfaring er sjansen større for at hunden din skal like den type lek enn drakamp, men du får bare prøve deg fram og se.
Et sted må du ihvertfall sette grensen. Hvis godbiter fungerer bra må du kanskje bare slå deg til ro med at det er den beste forsterkeren for din hund. Hunden har alltid rett, og vi bør ikke "påtvinge" den en forsterker bare fordi vi helst vil bruke den selv. Det eneste vi kan gjøre er å prøve forskjellige typer forsterkere og se hva som er mulig å utvikle av lyster på vår hund, innenfor en rimelig mengde treningstid.
En mellomløsning som også kan fungere er at du kjører endel trening med godbit, men at du innimellom kjører noen økter med 100% lek (og 0% godbit!). Da kan du forhåpentligvis gradvis øke lekeinteressen, mens du i tillegg får framskritt i treningen gjennom godbittreningen mens du venter på at leken skal "ta av".
Hunden din er bare 8 mnd. Det er ikke uvanlig at det skjer endel med hunden når den passerer året. Det blir ofte mer tyngde i leken da, så jeg ville ikke gitt opp med en gang.
Lykke til med treningen!

Morten

PS: Er det greit for deg at jeg publiserer dette spørsmålet i bloggen min, med eller uten ditt navn? Sannsynligvis mange flere som er interessert i akkurat dette...


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er greit!
Jeg bør legge til at jeg bruker alle former for lek, for å holde interessen så god som mulig. Men hovedsakelig holder jeg meg til ting man kan kampe med, siden jeg følger Greg Derrets handlingssystem, og dermed trenger å kunne belønne hos meg. Han er ganske glad i pipeleker og leker med pels, så den foreløpige favoritten er en pelsmus (som piper) i en strikk. Jeg prøver en måned til, så får vi se :-)

Ingerid

--------------------------------------------------------------------------------------------------