23 December 2008

Lyd i treningen

Orkan har en særs irriterende tendens til å skrike-bjeffe-ett-eller-annet når han blir tilstrekkelig stresset i treningen. Dette inntrer vanligvis i form av at han "kjefter på meg" fordi godbiten ikke kommer, når han ikke skjønner hva jeg vil ha i shapingen.

Da jeg fikk ham kjeftet han for alt mulig, når jeg hadde mat, når jeg sto i dusjen, eller når jeg rett og slett var for kjedelig. Jeg ventet ham rett og slett ut, han oppnådde rett og slett ingenting ved å lage lyd. Etterhvert har problemet blitt mye mindre, men det kan altså fortsatt dukke opp når belønningskvaliteten er høy, kriteriene er ganske høye og forsterkningsfrekvensen dermed blir litt lavere enn ideelt. Da tar stresset hans overhånd, og han bryter ut i høyfrekvente bjeffe-skrik.

En stor ulempe med det å vente ham ut er at jeg jeg blir sittende og høre på den ordentlig ubehagelige lyden en stund til han gir seg. Jeg har dermed, bevisst eller ubevisst, unngått å havne i situasjoner hvor han begynner å kjefte, som ved lav (dvs ikke ekstremt høy) forsterkningsfrekvens. Riktignok er nok høy forsterkningsfrekvens ganske riktig for Orkan, han tenker fort, han tilbyr adferd ekstremt fort og treningen bør ideelt sett foregå i ganske høyt tempo rett og slett fordi han er så rask i seg selv. Hvis ikke ender han fort med å finne på noe nytt i rasende tempo, eller å lære noe helt annet enn det jeg vil. Men jeg synes det hadde vært bedre om jeg hadde høy forsterkningsfrekvens fordi det er effektiv trening, ikke for å unngå et stressnivå verken jeg eller hunden takler... Det hadde jo vært flott om han kan lære seg å være bevisst og å kontrollere stressnivået sitt.

Etter litt prat og trening sammen med Lene har jeg begynt å gi ham time-out for kjeftingen, sammen med at jeg markerer verbalt når han kjefter, for å presisere hva det var som var feil. Spesielt når det gjelder time-outs synes jeg det er relevant å markere verbalt (oi/feil/nei). Jeg tror det gjør det lettere for ham å ikke assosiere til hva det var han gjorde shapingmessig. Altså - det så en stund ut som han trodde jeg ikke ville at han skulle tilby bukking, fordi han havnet i buret når han laget lyd, og et tilfeldigvis sammenfalt i overkant ofte med bukkingen. Jeg tror dette regimet fungerer, så nå skal jeg presse meg selv litt mer på kriteriene, for å provosere frem frustrasjonen hans :-)