29 December 2008

Shanti på besøk

Ja, da var vi hjemme i Vestby for noen dager, dvergpinscher inkludert. Plutselig er vi blitt en familie på ikke mindre enn fem :-)
Shanti er en hyggelig liten hund, og skal være hos oss i tre uker mens Laxmi og Sveinung er i Chile på juleferie. Hun er ganske så veloppdragen, veldig hengiven og kosete, og så lenge hun har på seg tykk jakke trives hun godt med å være med på tur tross sine små, tynne ben.

Som de fleste pinschere har hun mye vokting innabords. Hun er også litt usikker i nye situasjoner, en kombinasjon som gir mye lyd. Jeg har tenkt å jobbe litt med det mens hun er her, omtrent slik: skummel mann=godbit=positive assosiasjoner. Vi prøvde oss litt på det da jeg, Shanti og pappan min gikk tur i en park i Sarpsborg her om dagen, og hun responderte veldig bra. Fint fokus på meg, og etter en liten stund er ikke det som engang var farlig noe å bry seg om lenger. Jeg har ikke veldig mye erfaring med redde hunder, så dette er god trening både for meg og Shanti.

Issue nummer to er ressursforsvar. Shanti er ikke vant til å dele. Mine hunder gjør utfall mot hverandre hvis de blir forsøkt frastjålet noe virkelig verdifullt, som hvis de har et griseøre i munnen og den andre prøver seg på en frekk en. Shanti har dratt det hele litt lenger. Hun gjør utfall mot alle som måtte finne på å komme innen en viss sikkerhetsradius av noe som _kan_ finne på å være verdifullt. Som for eksempel da Sigurd mistet et id-kort på gulvet - det skulle passes på, og de andre hundene fikk værsågod stikke av. Jeg forventer meg ikke å kunne løse det der på tre uker, men litt jobbing kan vi da få til. Shanti har nå lært å ta godbit pent og oppføre seg hyggelig selv om det sitter andre hunder ved siden av og de også får godbiter. Hun leker litt med Orkan og en gammel sokk, den er akkurat passe kjedelig, og likevel utrolig morsom å ha drakamp med. Jeg tror den lekingen er en fin erfaring i at det å dele ikke nødvendigvis bare er negativt... Rundt i huset ligger det ganske mange små, kjedelige oksehudbein, så når hun forsvarer ett, går mine hunder rett og slett og finner seg et annet.

Ellers trener vi også litt på å ikke bjeffe for å oppnå ting, som når man stopper bilen og hun gjerne vil ut av buret. Vi venter rett og slett til hun er stille. Ikke så vanskelig, men litt tidkrevende :-)

Jeg har også litt planer om å trene burlek, og lære dem å kun komme ut når jeg sier deres navn. Mine hunder er nemlig veldig flinke til å tolke kommandoer dit de vil, så begge kommer uansett hvem jeg sier "fri" til. Susan Garretts inlegg om "table trading" ga meg litt inspirasjon i å rydde opp i de frihetene de tar seg der... Den treningssituasjonen gir også fine muligheter for Shanti å bli vant til at andre får belønninger og det er ikke noe hun kan gjøre for å hindre det (eller stjele den).

Med andre ord - vi koser oss med juleferie og besøk! Alltid masse nytt å lære. Nå skal jeg bort til symaskinen og lage kjole til nyttårsfesten (som forøvrig Storm ikke gleder seg så mye til. Noen som har CD med rakettlyder?). Tuddeliduu!