10 May 2010

Ideelt fokus og stressnivå

Kurset i helgen, og å ha lest Susan Garretts artikler i "building the team"
har gitt meg litt ekstra inspirasjon til noe jeg har tenkt på en stund: jeg skal ta tak i Orkans fokus på trening.

Da Orkan var litt yngre jobbet vi veldig målbevisst med grunntrening for å forme ham til en enkel hund å trene med. Han lærte seg sånt som å slappe av i åpent bur, fokusere på meg når vi trener, og kontroll på eksterne belønninger (som godbiter på bakken). Nettopp disse punktene jeg nevnte her, har jeg forsømt litt i det siste.

I stedet for å bruke tid på å opprettholde verdien for buret, fortsette å sørge for at det lønner seg å være med meg i stedet for å snuse osv, har jeg brukt opp den grunntreningen jeg "satte i banken" på disse punktene. Orkan kan komme til å gå ut av buret ubedt (det finnes andre ting som lønner seg mer for ham, som snusing), han kan finne på å ikke fokusere ordentlig på meg hvis jeg ikke belønner ofte nok for hans smak (særlig hvis jeg feiler ham gjentatte ganger) i stedet for å jobbe seg igjennom det. Jeg har rett og slett ikke vært flink nok til å fortsette å sørge for at det mest lønnsomme for Orkan er å være en enkel, engasjert hund.

I tillegg til dette har Orkan utviklet betydelig aggresjon mot andre hunder når han går i bånd. Dette begynte gradvis og er veldig vanskelig å trene bort, men det stresser meg i møtesituasjoner på tur, og stjeler mitt fokus når vi venter i startområdet på konkurranse. Sånn kan vi da ikke fortsette!

Jeg skal prøve å skrive mer om dette fremover. Mas på meg hvis jeg ikke gjør det! Jeg vil ta meg selv i nakken og gå tilbake til å legge mer energi i alt som er rundt selve agilitytreningen, i stedet for å desertere til enkle løsninger. Godbiter er enkelt, da fokuserer Orkan på meg, og jobber bra. Men ved å legge til rette for at han skal engasjere seg også når vi trener bare med lek (gjøre det å leke til det mest lønnsomme han kan finne på, det er rett og slett ikke et alternativ å søke belønninger på egenhånd) vil jeg få bedre engasjement og høyere stressnivå i treningen. Med på lasset følger bedre fart :-)

Hva skal man med perfekt forståelse for handling og teknisk utførelse, hvis hunden bare gir 90% når det kommer til engasjement og fart?