18 April 2011

Hvordan vil du at agilitytreningen din skal se ut?

Det hender jeg lurer på akkurat det, når jeg instruerer. Det hender også at jeg har lyst å forby ordet "nei"... I stedet for å pirke på hva andre gjør, tenkte jeg å si litt om hvordan jeg vil at min egen trening skal se ut. Jeg har til og med laget et lite, illustrerende filmklipp :-)

Jeg vil at treningsøkten innledes med lek. Hvis hunden ikke setter pris på lek som belønning, synes jeg det beste er å gå tilbake og fikse det (Orkan, for eksempel), men hvis du ikke vil gjøre det (Storm, for eksempel), får transporten i stedet bestå i at hunden spiser godbiter fra hånden. Fra lek går vi til en kort repetisjon, belønning, repetisjon, belønning osv. Når økten er slutt, transporteres hunden (hengende i en leke, eller mens den følger en godbit), til pauseposisjon (bur, etc.).

Det skal ikke være noe dødtid. Jeg synes det stort sett er mye bedre å starte hunden direkte fra den slipper leken eller fra et kort mellomledd ved å holde den i halsbåndet, enn å sette den igjen. Med mindre det er startposisjoner vi trener på, selvfølgelig. Mange dreper hundens engasjement ved å kreve at den skal bli sittende før hver repetisjon. Hvis du skal trene på starter, fokus på linjer eller noe annet som faktisk krever at hunden sitter stille, bør du ha i bakhodet at det faktisk er DET du skal belønne!


Og så dette med valg av forsterker, da. Hvis hunden ikke liker frolic, er det ikke noe poeng i å forsøke å belønne den med det. Det er per definisjon ikke en belønning! Og hvis hunden din har mer lyst til å jage katter, spise gress, eller stirre på noen andre som trener, enn å få ros av deg, er ikke ros en belønning i den situasjonen! En forsterker er, ganske enkelt, en konsekvens som får den aktuelle adferden til å øke i frekvens.

Altså; hvis det du gir hunden etter utført adferd ikke gjør at det blir mer av adferden, er du på ville veier. Ganske enkelt må du belønne med noe hunden VIL jobbe for, ikke noe som du mener at hunden BØR jobbe for. Hvis du ikke er fornøyd med de forsterkerne du har forhånden, kan du gå ut av agilitysituasjonen og utvikle noen bedre belønninger. Mer om det en helt annen gang (eller trykk på merkelappen "lek" i margen her)...