17 July 2011

Struggles (del 2 - målsetning og planlegging)

Jeg blir faktisk både inspirert og demotivert av motgang. På én gang.

Etter å ha sett på (og lagt ut for allmen beskuelse) den ydmykende Kuling-videoen har hodet mitt iverksatt planlegging av tiltak. I stedet for å starte på halvvanskelig situasjon og høy forsterkningsfrekvens, som jeg vanligvis ville gjort (burlek, drysse godbiter), skal jeg gjøre det litt omvendt. Kuling funker tross alt helt omvendt av Orkan, så jeg må tenke fra baksiden.

Jeg skal starte med enkel situasjon, svart-hvitt. Målsetningen er at jeg skal kunne ha begge hundene innenfor samme gjerde, og bare trene med den ene, mens den andre gjør noe annet (ligger og slapper av, eller snuser rundt). Om vi ikke oppnår det, er målsetningen på trappetrinnet under at Kuling skal kunne ligge i åpent bur, eller på et bord, hundeseng etc, og være stille mens jeg trener Orkan. Sistnevnte er minimum.

Plan:

  1. Trinn én: bytte på å leke med Kuling og Orkan innendørs. Kuling får overta når han legger seg ned. Både lek og godbiter. Eskalere til shaping av adferder med Orkan, ikke bare ren lek. Hele tiden skal Kuling belønnes for å velge å ligge når jeg trener med Orkan. Hvis Kuling eskalerer, får jeg god trening i å holde Orkan gående til han gir seg.
  2. Trinn to: overføre til å befinne seg på den andre siden av grinden til kjøkkenet.
  3. Trinn tre: løs, ute, samme som trinn én.
  4. Trinn fire: på bord, i åpent bur etc. Kunne ligge på litt avstand, mens Orkan trener.
  5. Trinn fem: tåle at jeg og Orkan løper.
  6. Trinn seks: kunne stå bundet, i bur eller bak gjerde/grind (denne situasjonen har han fått en hel del erfaring med å oppføre seg dårlig i).