02 August 2011

Debut - hva mangler?

Jeg gleder meg til å konkurrere med Kuling! Han synes alltid det er gøy å trene, og da synes jeg også det er gøy å trene. Vi lærer masse sammen. Og vel - vi trener jo for konkurranse.

Aldersgrensen i Norge er ett år, og det synes jeg er alt for tidlig. Da Kuling var 12 mnd hadde han knapt nok sett et hoppehinder med høyde på i det hele tatt. Han hadde ikke sett slalåm, og han hadde knaptnok prøvd ut feltadferden på noe annet enn en skuff. Hunder er ikke bygget for agility, og helsen hans får stå øverst på prioriteringslisten.

I Sverige er grensen 18 måneder, det synes jeg er noenlunde fornuftig. For Kulings del betyr det å debutere etter nyttår en gang. Mest sannsynlig utpå våren, når stevnene flytter ut til frisk luft, grønt gress og bedre plass. Altså har vi minst et halvår på oss. Jeg trenger oversikt. Hva skal vi lære på det halvåret?


  • Feltadferden er brukbar på møne, men han trenger mer proofing på høy hastighet på bommen, og vippa har vi såvidt startet på.
  • Slalåmen er grei nok, mer rutine, mer muskler og mer teknikk, så er den i boks.
  • Hoppteknikken tror jeg vi er i rute med, han hopper stort sett veldig fint når han svinger, men trenger jobb på blant annet avstandsbedømmelse, for det er ikke alltid rett frem i høy fart blir timet ordentlig.
  • Han har ikke sett mur, og bare såvidt prød seg på hjul. Det er hindre vi ikke har her hjemme, men når hundeklubbene i området våkner etter sommerferien skal vi få tatt en titt på det.
  • Handlingsmessig er jeg godt fornøyd med grunnlaget. Han kan finne på å dra på en stor linje uten å følge med på meg (som typisk står stille og dermed signaliserer sving), men ellers har han bra forståelse for det meste. Typisk med hunder som lett overfører verdi til hindrene. Fokus på belønning i rz.


Konklusjonen blir at vi har begynt på det meste, men trenger rutine. Og ruitine tar det tid å opparbeide. Jeg vil ikke konkurrere med en hund som ikke er helt klar. Alt vi lærer skal settes i sammenheng, vi skal få mer trygghet på handlingen, og vi skal reise til nye steder og trene.

Men det virker da ikke helt uoverkommelig å ha dette klart til våren?