23 April 2013

Send og stikk, eller løp jevnt?

En ting jeg tok med meg fra rekruttsamlingen med en viss forundring, var at jeg fra to ulike hold, fikk samme (for meg ulogiske) beskjed: ikke ligg for langt foran hunden. Filosofien var altså noe sånt som å forsøke å holde et lite forsprang, men ikke et stort. Mine instinkter vil ha meg videre, videre, videre. Jeg elsker å sende og stikke. La hunden jage etter meg, alt den kan.

Jeg hadde jo et mål om å ta høyde for selv de uventede rådene, så når samme poeng kom fra flere hold, følte jeg behov for å finne ut om det var noe i det.

Selvsagt finnes det handlingssituasjoner man må befinne seg i, ikke langt fra (verken foran eller bak). Serpentiner, kanskje særlig. Hunden trenger å se meg mellom vingene. Og selvsagt er det ingen fordel å havne så langt frem at man blir helt stillestående. Men det er ikke det jeg snakker om nå. Jeg lurer på om man, hvis alle andre faktorer er noenlunde like (samme hastighet på handleren, bare noen meter lenger foran hunden) faktisk taper på å ligge for langt frem?

Etter å ha kastet ut dette spørsmålet i en diskusjonsgruppe i går, hadde jeg lyst å teste i praksis i dag. Ikke helt lett å få til en pålitelig test, men jeg satte opp en slags hesteskobane, med start i en tunnel, som ga meg sjanse til å vente på Kuling eller stikke så fort han satte beina i tunnelen. I enden av hesteskoen la jeg gullfotballen hans, slik at ikke hastigheten på oppløpet skulle påvirkes av at jeg uansett ville bli hengende etter på de siste hoppene (og mer der hvor jeg ikke hadde benyttet muligheten til å stikke tidlig).

Jeg gjorde tre forsøk av hver type, i blandet rekkefølge. Tidene fra nesen hans forsvinner i tunnelen, til begge bena er i bakken etter siste hinder, ser slik ut:
Stikk: 7,1 - 7,2 - 7,1. Snitt: 7,13
Vent: 7,6 - 7,5 - 7,3. Snitt: 7,53

I denne typen situasjon tjener jeg altså på å stikke tidlig og ligge så langt foran jeg klarer!

Her er en overlayvideo av de to siste forsøkene. Vi tok på oss orange begge to når vi testet å vente (vs hvit genser og naken Lu når jeg stakk tidlig), sånn at det skulle bli enkelt å se på videoen hvilken hund og handler som hører sammen.